image_print

בס"ד                                                                                                                                                                           7/10/2025      

איסור חמץ בפסח – דבר שיש לו מתירין /הרב יעקב קופר

  1. 1. רמב"ן מלחמות ה' פסחים ז: מדפי הרי"ף:  דכיון דחמץ בזמנו החמירה עליו תורה יותר משאר איסורין שהוא בכרת ועובר משום בל יראה ובל ימצא ולא בדילי אינשי מיניה החמירו ביה רבנן טפי משאר איסורין. עוד אני אומר דכיון דקיימא לן כל דבר שיש לו מתירין אפי' באלף לא בטיל אף חמץ בפסח אינו בטל לעולם.

לפי הרמב"ן: I) חמץ כה חמור שלא בטל ברוב משום שרגילים בו ולא בדלים ממנו, איסור כרת.

                   II) דבר שיש לו מתירין אפילו ב 1000 לא בטיל לכן חמץ לא יתבטל לעולם.

תערובת חמץ מותרת אחר הפסח לכן אסרו בכלשהו בפסח.

  1. 2. ב"י סימן קב:כתב המרדכי דדבר החוזר לאיסורו מאליו כגון חמץ שחוזר לשנה הבאה לאיסורו לא שייך לומר דשיל"מ.

זו גם שיטת הר"ן כל דבר שלא מותר עולמית אלא יאסר מתישהו – לא נקרא דבר שישי לו מתירין.

3. רמב"ם הלכות מאכלות אסורות פרק טו הלכה ט: חמץ בפסח אף על פי שהוא מאיסורי תורה אינו בכללות אלו, לפי שאין התערובת אסורה לעולם שהרי לאחר הפסח תהיה כל התערובת מותרת כמו שביארנו, לפיכך אוסר בכל שהוא בין במינו בין שלא במינו.
  1. רמב"ם הלכות חמץ ומצה פרק א הלכה ה: חמץ שנתערב בדבר אחר תוך הפסח בין במינו בין שלא במינו הרי זה אוסר בכל שהוא, וחמץ של ישראל שעבר עליו הפסח אף על פי שהוא אסור בהנייה  אם נתערב בין במינו בין שלא במינו הרי זה מותר לאכלו אחר הפסח, שלא קנסו ואסרו אלא בחמץ עצמו אבל התערובת מותרת באכילה לאחר הפסח.

הרמב"ם כמו הרמב"ן שתערובת חמץ זהו דבר שיש לו מתירין – כמו ההסבר השני ברמב"ן.

דבר שיש לו מתירין זה גם כנגד רוב וגם לספק דרבנן.

  • חגגו שבת באולם שעל אחד הכסאות הושאר מקרן (בסיס לדבר האסור), אחד העובדים הזיז את המקרן ואסף את כל הכסאות למערום.

שבת בבוקר התלבטו אם מותר להוציא כסאות מהערימה הרי כסא אחד הוא איסור! ואם נחכה למוצא"ש כל הכסאות יהיו מותרים!!!

 

הנודע ביהודה תנינא אבן העזר לח: בחורה בעניני שידוכין והתברר שהיא מעוברת, המשודך אומר לא ממני, העלו את סכום השידוך והמשודך חוזר בו ואומר זה ממני ורוצה בשידוך.

בתחילה כשאמר שלא ממנו האמנו לו כי עד אחד נאמן באיסורין, אבל כששינה גירסא לא מאמינים לו אלא שיש תקנת חכמים שאסור לאדם לישא מעוברת או מינקת חבירו עד שהולד יהיה 24 חודש שאז התינוק נגמל מההנקה.

אם היא מעוברת ממנו – מותר לו לשאת אותה מיידית כי הוא ידאג לתינוק אבל אם לא ממנו השאלה אם מעוברת מגוי שלא צריך לחכות או מיהודי שצריך לחכות 24 חודש – זהו ספק אם להתיר לה להינשא רצו להציע פתרון שנחכה 24 חודש ואז הספק ייפתר ותהיה מותרת לכל הדעות.

ענה הנודע ביהודה  ספיקא דרבנן לקולא וביטול ברוב כאן לא נאמר כי זה דבר שיש לו מתירין! נחכה 24 חודש ואז תהיה מותרת!   ואז לא צריך לסמוך על רוב ועל ספיקא דרבנן לקולא!

ומוסיף הנודע ביהודה כל מה שהגמ' אומרת עד שיאכלנו באיסור – תאכלנו בהיתר – זה כשאתה משתמש חד פעמית – תשתמש כשמותר אבל בכסאות  זה שאתה מתיר לי מוצא"ש – לא נותן לי את השימוש בשבת! יש לו הרבה שימושים! את השימוש בשבת אתה לוקח ממני! כך גם בשידוכין אתה אוסר עליו חיי אישות יום יום – כאן לא אומרים דבר שיש לו מתירין.   לעומת ביצה שאתה תאכל פעם אחת – תאכל כשמותר!!!

רע"א חולק על הנוב"י משבר כלי באשפה שרוצה להשתמש בו לכסוי כלים אם נזרק לאשפה לפני שבת – הראה שזה לא כלי וזה מוקצה אבל אם נזרק בשבת – זה לא מוקצה.

אדם שמצא שבר כלי באשפה בשבת ומתלבט אם זרקו בשבת ומותר או לפני שבת ואסור אומר רע"א כל דבר שאפשר להשתמש בו בהיתר – אל תשתמש באיסור      חולק על הנודב"י!.

  1. תורת הבית הקצר בית ד שער א: אבל במה שאין בידו ואינן וודאי שיבא המתיר אינו בדין דבר שיש לו מתירין. ולפיכך ביצה של ספק טריפה שנתערבה באחרות אף על פי שאפשר שתטעון עוד התרנגולת ויותרו כלן או שתחיה התרנגולת שני עשר חדש אין זה כדין דבר שיש לו מתירין לפי שאין המתיר וודאי ואינו בידו ולפיכך בטלה היא כביצה טמאה שנתערבה באחרות וכן כל כיוצא בזה.                                                          

אומר הרשב"א דבר שיש לו מתירין זו חומרא שאומרים שבטוח שיבוא ההיתר- במוצא"ש – אבל כשלא בטוח אם יבוא ההיתר – לא צריך לחכות

דוגמא: ביצה של ספק טריפה שהתערבה בביצים רגילות – נחכה 12 חודש ונראה אם התרנגולת תחיה ואז זה לא טריפה אך מאחר שלא ידוע מה תהיה התוצאה אנחנו סומכים עכשיו על ביטול ברוב ולא צריך לחכות.

מקשים האחרונים על הרשב"א הרי במקרה כזה אין סיבה להמתין במקרה של ביצה שנולדה ביו"ט כרגע יש איסור מוקצה ובמוצא"ש – לא, אבל בספק טריפה – אם היא טריפה – לא צריך לחכות כי יש ביטול ברוב ואם היא לא טריפה אז בטח שהיא מותרת?!

  1.  תפארת למשה: ונ"ל לתרץ דהמחבר איירי כאן מביצה ספק טריפה שנולדה ביו"ט ג"כ וא"כ אף שתהיה התרנגולת כשרה אח"כ מ"מ הביצה אסורה היום שנולדה ביו"ט וסד"א אם אותה הביצה נתערבה ביו"ט לא תתבטל באלף משום שיש לחוש שמא תהיה התרנגולת כשרה וא"כ אין לביצה זו שום איסור רק שנולדה ביו"ט קמ"ל הואיל שאין המתיר בודאי עתיד לבוא דשמא תהיה טריפה א"כ לא מיקרי ביצה זו דשיל"מ ובטלה.

מתרץ התפארת למשה שהביצה היא ספק טריפה וגם נולדה ביו"ט: ברור שלא ממתינים 12 חודש כל הספק אם להמתין מיו"ט למוצאי יו"טכי אם לא טריפה – יש רק בעיה של נולד ביו"ט אבל אם ביחס לאיסור טריפה אתה משתמש בביטול ברוב.

  1.  שו"ת רעק"א ס' סה: נשאלתי מת"ח מופלג, באחד שאמר קונם עלי אכילת בשר נבילה זו,  ונתערבה בשוגג בשארי חתיכות במינה ולא היה ראויה  להתכבד, אם נימא דבטלה החתיכה, דבעלמא נדר לא בטל דהוי דבר שיש לו מתירין, מ"מ הכא כיון דאין לה היתר בלא ביטול גם איסור הנדר בטל, או דנימא דמכל מקום האיסור נדר דהוי דשיל"מ לא בטל.
מלתא כיוצא בזה מצינו בתשובה צמח צדק בביצת טריפה שנולדה ביו"ט דדן השואל להתיר לאוכלו ביו"ט ע"י הביטול, וכתב שם לפרש בזה דברי הרשב"א בתשובה הובא בב"י יו"ד והשיב הצ"צ לאסור כיון דעכ"פ אחר יו"ט יופקע איסור מוקצה ממנו, א"כ למה יאכלנה ביו"ט דכל מה דאפשר למעבד בהיתר עבדינן עיין שם ולזה הסכימו הפר"ח והמנחת יעקב.
ונראה ראיה לזה ממה דס"ל להרמב"ם דטעמא דחמץ בפסח לא בטל משום דהוי דשיל"מ והרי מה דמתירים לו להשהות לאחר פסח ולא מחייבין ליה לשרוף מיד משום לאו דבל יראה ועשה דתשביתו היינו ע"כ מכח הביטול דלענין בל יראה ותשביתו לא הוי דשיל"מ הרי דאף דעל תערובות זה ב' איסורים אכילה ובל יראה לא אמרינן כיון דאמרת לסמוך על הביטול לענין ב"י ותשביתו ממילא בטלה לגמרי, אלא דמ"מ מה דאפשר למיעבד בלא ביטול דהיינו האכילה עבדינן,
והדברים ק"ו דהרי כל עיקר ישל"מ דחמץ דאכילה הוא מכח הביטול לגבי בל יראה ותשביתו ואפי' הכי מקרי דשיל"מ מכל שכן בדינא דהצ"צ הנ"ל דאיסור יו"ט יהיה לו היתר אח"כ בלא ביטול דטריפה, דבלאו ביטול דטריפה יכול להשהותו לאחר יו"ט ויסתלק האיסור יו"ט , א"כ ה"נ לכאורה בנ"ד יש לאסור דאיסור נדר לא בטל.

 

רע"א מקשה מאדם שנדר על חתיכת טריפה שלא יאכל ממנה והתערבה ב1000 מצד התערובת – זה מותר ביטול ברוב אבל צריך להישאל ע"י חכם על הנדר כי זה דבר שיש לו מתירין?!

אומר רע"א כנגד התפארת למשה  שהרוב מבטל את כל האיסורים – לומד מהרמב"ם בתערובת חמץ שיש איסור אכילה ואיסור בל יראה, התערב לי חמץ בפסח אומר הרמב"ם זהו דבר שיש לו מתירין  כי אחרי הפסח הוא מותר ולכן בפסח אסור – שואל רע"א מה לגבי איסור בל יראה? למה לא נשרוף אותו?

יוצא ברמב"ם: לעניין איסור אכילה – אל תאכל אותו כי מותר לך אחרי הפסח, לעניין ביעור – אני סומך על ביטול ברוב ואז אני לא עובר על בל יראה כך גם לגבי  חתיכת הנבילה והנדר – לא צריך להשתמש במנגנון של ביטול ברוב לפני שאני הולך לחכם שיתיר את הנדר.

שיעור הרב יעקב קופר ערב פסח תשפ"ה